úterý 27. ledna 2015

Recenze: Lois Duncan - Šibeniční vrch



Autor: Lois Duncan

Název: Šibeniční vrch

Originální název: Gallows Hill

Nakladatelství: Baronet

Počet stran: 240

Překladatelka: Jiřina Stárková





Něco o autorce: Lois Duncan se narodila 28. dubna 1934 ve Filadelfii (Pensylvánie) (rodným jménem) Lois Duncan Steinmetz. Je autorkou více než padesáti knih včetně poezie, literatury pro děti a románů pro dospělé. Své první dva romány publikovala pod pseudonymem Lois Kerry. Největší věh

las jí však přinesly napínavé romány určené pro dospívající mládež, které získaly v šestnácti státech USA a třech zahraničních zemích cenu „Mladého čtenáře“, přičemž samotná Duncanová obdržela od různých amerických knihovnických společností několik významných uznání.



    Book trailer


Stručný děj: Sarah je nucena se se svou matkou odstěhovat do městečka Crest Pine, které je pověrčivé, zastaralé a nesnáší cizince. Žije v domě s matkou, jejím novým přítelem Tedem a občas s Tedovou nesnesitelnou dcerou. Je požádána spolužákem Erikem, aby si zahrála roli věštkyně na školní akci, jenže nikdo nečeká že bude mít takový úspěch. Další a další spolužáci chtějí po Sarah vyložit budoucnost..jenže ta v křišťálové kouli opravdu vidí záblesky budoucnosti. A když se to dozví ostatní, nastává krutá šikana a na konci mají pro Sarah připravenou..oprátku.


Moje dojmy: No, tahle kniha mě naučila, že mít velké očekávání se prostě nevyplácí. Tohle byl pro mě totální přehmat. Představovala jsem si úplně něco jiného. Já jakož to velký milovník hororů, thrillerů a podobných strašidelných příběhů, jsem se na tuto knihu moc těšila ale negativní recenze mě odradily od koupě, raději jsem si ji půjčila v knihovně. A dobře jsem udělala.
Abych ale jen nekritizovala, moc se mi líbí obálka. Navozuje takovou správnou ponurou atmosféru..tedy dělá přesně to, co příběh ne.
Ano, vím že kniha je určená spíše pro mladší čtenáře, takže jsem nečekala nějaké potoky krve a stádo oběšenců. Ale čekala bych, že příběh alespoň navodí takovou tu strašidelnou atmosféru, že budu mít u čtení husí kůži nebo si okusovat nehty nervozitou. Ale nic takového se nekonalo. Kniha je napsaná spíše jako běžný příběh ze školních lavic, kdy je dívky outsider, má jen jednoho kamaráda který taky není zrovna oblíbený, líbí se jí hvězda školy a roztleskávačky ji nenávidí..a do toho se snažila autorka zapasovat to, že Sarah vlastně doopravdy vidí budoucnost a prokládala to příběhy z historie Salemu. Ty mě moc bavily ale bohužel..se skutečností toho měly opravdu málo společného. Podle mě, když už se chtěla autorka pouštět do tématu čarodějnice v Salemu, mohla tuto historii trochu lépe nastudovat.
Obvykle nemám problém se ztotožnit s hlavní hrdinkou ale u Sarah mi to nějak nešlo. Byla taková..na hlavní hrdinku nemastná, neslaná. Za to jejího kamaráda jsem si oblíbila moc.
Ostatní postavy mě spíš taky štvaly, nebo naopak jinak nezaujaly ale není divu, v téhle knize měly snad skoro všichni zápornou roli.
Celou knihu se v podstatě nic moc neděje, řeší se Sarahiny schopnosti, Salem, ostatní spolužáci ji začínají dělat nas
chvály..a pak přišel závěr. Říkala jsem si, teď,teď už TO něco musí prostě přijít. A nepřišlo. Celá ta záležitost s reinkarnací mi tam prostě neseděla, zdálo se mi že autorka už míchá hodně věcí najednou a celkově z toho nevzešlo nic moc.
Přečíst Šibeniční vrch vám nezabere mnoho času, má málo stran a kniha pěkně odsýpá. Navíc vás celu dobu nutí číst pořád dál a dál, v naději že už se konečně stane něco pořádně strašidelného a nervy drásajícího.
Z knihy tedy pociťuji převážně zklamání. Úplně bych ji asi nezatracovala, myslím že teenagerům kolem 13-14let by se líbit mohla. Ale já jsem buď na knihu už moc stará a nebo jsem se prostě netrefila s výběrem. Mám doma ještě autorčinu Tajemnou chodbu, tak uvidíme, třeba budu nadšená víc než z Šibeničního vrchu.

Hodnocení: 2/5
       

Žádné komentáře:

Okomentovat